Múzeumlátogatás a Városligetben

2016. október 14. Budapest    Október 14-én a 6.a osztályosok kirándulni mentek Budapestre, a Mezőgazdasági Múzeumba. Én is részt vettem a programon. Anna nénivel és Feri bácsival Zuglóba vonatoztunk. Nekem az út is nagyon tetszett.
    Zuglóból gyalog mentünk a múzeumig. Ott egy külön foglalkozáson, az „Éjszakai nyomozás-Kiállítás és detektívjáték holdfényben” vettünk részt. Ez a foglalkozás két részből állt. Belépéskor egy szöveges játéklapot kaptunk, melyen játékállomásról játékállomásra újabb fejtörőket oldhattunk meg. Az állatvilággal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnunk. A három megadott válasz közül ki kellett választanunk a helyeset. Amikor sikerült megtalálnunk a hat helyes megoldást, visszatérhettünk a kiindulópontunkhoz.
    Ezután következett a foglalkozás második része. A titokzatos bajkeverő után eredtünk. Elemlámpa fényénél gyűjthettük be az árulkodó bűnjeleket és a hátrahagyott bizonyítékokat, amit a csínytevő véletlenül maga után hagyott. A sejtelmes hangulatú, félhomályos „kertben” barangolva felfedezhettük az élőlények rejtett éjszakai életét, miközben trükkös fejtörőket oldottunk meg. A feladványok megfejtéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre volt szükség. Kellett hozzá egy kis logika és kitartás is. Itt van néhány fejtörő közülük: ”Magvas bizonyítékok”, „Holdfényes fürdőzés”, „Lépéselőnyben”, „Üvegkirakó”, „Tréfás lókötő”, „Megzavart mulatság”.
Ha nem boldogultunk a feladattal, egy fekete macska lábnyomai vezetett el bennünket a helyes megoldáshoz. Végül rájöttünk, hogy a gyanúsítottak közül ki a tettes. Megoldásunkat a múzeum dolgozói jónak találták, így jutalomban részesültünk. Füzeteket, édességeket kaptunk.
    A rejtélyes nyomozás után megnéztük a múzeum többi részét is. Láttunk berendezett régimódi szobákat, kiskunyhókat, jurtát, kitömött állatokat. Megismerkedhettünk a régi piaci árusok kirakataival és az emberek foglalkozásaival.
Találkoztunk kisebb-nagyobb szobrokkal. Nekem egy élethű nagyságú lovat ábrázoló szobor tetszett a legjobban.
    A múzeumlátogatás után a Vajdahunyad vár kapujánál egy török fesztiválban találtuk magunkat. Megcsodálhattuk a szebbnél szebb török dísztárgyakat, szőnyegeket, ékszereket, és megkóstolhattuk a finom ételeket és italokat is. Ezután a Hősök terére mentünk. Itt megnéztük a szobrokat és csoportképet is készítettünk. Utána a városligeti tóhoz sétáltunk. Vásároltunk ZOO csemegét és megetettük a kacsákat,
gyönyörködtünk a tóban és a szép őszi tájban. Rövid pihenés után az állomásra sétáltunk.
    A vonatra a Nyugati pályaudvaron szálltunk fel. Jókedvűen tértünk haza.

Szatmári Sára 6.a osztályos tanuló